Etykieta produktu spożywczego

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
7 października 2025

Po raz kolejny spotkaliśmy się z pracownikiem Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Gostyninie panią Joanną Zając.

Dzisiejsza pogadanka dotyczyła edukacji konsumenckiej w zakresie oznakowania żywności.

Dowiedzieliśmy się, że informacje n/t żywności nie mogą wprowadzać konsumenta w błąd, a także muszą być jasne i łatwe do zrozumienia. 

Każda etykieta powinna zawierać:

- nazwę żywności,

- ilość netto,

- wykaz substancji alergennych,

- datę minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia.

W międzyczasie grupowo stworzyliśmy własną etykietę makaronu.

Zrozumieliśmy, że warto czytać etykiety, aby unikać składników szkodliwych dla zdrowia.

Konsument powinien dokonywać świadomego wyboru spożywanej przez niego żywności.

Dziękujemy za pouczające spotkanie.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie Zdjęcie przedstawiające spotkanie z pracownikiem Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej

    Zdjęcie przedstawiające spotkanie z pracownikiem Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej

  • Powiększ zdjęcie Zdjęcie przedstawiające uczestników spotkania dot. edukacji konsumenckiej

    Zdjęcie przedstawiające uczestników spotkania dot. edukacji konsumenckiej

  • Powiększ zdjęcie Zdjęcie przedstawiające uczestnika PŚDS tworzącego etykietę produktu

    Zdjęcie przedstawiające uczestnika PŚDS tworzącego etykietę produktu

Rozwiń Metryka

Podmiot udostępniający informację:
Data utworzenia:2025-10-07
Data publikacji:2025-10-07
Osoba sporządzająca dokument:
Osoba wprowadzająca dokument:
Liczba odwiedzin:183